Dobrodružství (nejen) v mikrosvětě - 4. ročník

11.7.2016 - 15.7.2016

Další ročník již tradiční letní školy biologie pro mladé biologické nadšence a badatele ve věku od 10 let do ukončení studia na střední škole proběhl v termínu 11.7. – 15. 7. 2016.

Letošní čtvrtý ročník této letní akce byl poprvé spojen se vzdělávací akcí pro pedagogy – Letní škola praktické biologie pro pedagogy. Kromě 15 dětí byli tedy na akci 3 dospělí účastníci.

Počasí nám letos příliš nepřálo, i když na tu bídu ještě krásně vyšlo :-). Především jsme nezmokli na celodenní exkurzi na Borkovická blata.

Novým momentem byla skupinová práce pětic dětí pod vedením účastníka pedagoga. Tento nový prvek otevřel nové možnosti a jak mládež tak dospělí účastnící jej hodnotili velmi pozitivně.

Výstupy jsme shlédli ve čtvrtek večer – video večerníčky a v pátek po obědě – odborné prezentace.

Prezentace jednotlivých skupin (ve formátu pdf, takže bohužel bez případných animací) si můžete prohlédnout nebo stáhnout na našem disku google.

Vítězný večerníček jsme uveřejnili na našem Facebooku.

Více fotek z obou letních akcí lze najít v naší galerii.


Hodnocení účastníků

Děti hodnotily akci formou vzkazu kamarádům, jak se měly na mikrosvětě. Několik vybraných hodnocení uveřejňujeme:

Bylo to tady super! Byli tu milí lektoři i ostatní účastníci. Moc se mi líbil výlet na Borkovická blata. Jenom škoda, že jsme kvůli počasí nemohli dělat táborák.

Kačka K.

Ahoj, tenhle týden jsem byl na mikrosvětě a bylo to super, i když někdy jsem se nudil. Celkové hodnocení bych dal 10/10. Musíš příští rok přijet.

Joshua J.

Mám se fantasticky. Zaujaly mě hlasy ptáků, které jsme se učili s výborným vedoucím Mirkem. Asi budu ornitolog. Přesto, že mám doma mikroskop, mikroskopování mě zaujalo, protože jsme pozorovali preparáty, které jsem před tím neviděl. Na výletě na Borkovických blatech jsme fotili a také jsme měli botanický výklad. Bohužel mi kytky moc nejdou. Nejlepší část expedice byl hmyz. Všichni vedoucí jsou fajn. Příští rok přijedu zase.

Martin K.

Výborně! Zajímavé preparáty a na Borkovických blatech spousta materiálu na focení. Skupinová práce ve čtvrtek byla taky super. Hra proteosyntéza se ukázala jako velmi dobrý nápad.

Adam M..

Ačkoliv už jsem tu potřetí, tak pořád koukám s vyvalenýma očima na to, jak lektoři otevírají ostatním dveře do světa biologie. Co musím ale doopravdy ocenit, je jak lektoři umí dokonale splnit naše nevšední požadavky jako třena od jídla a spaní po skvělou náplň. Určitě zase pojedu.

Žaneta Z..

Na mikrosvětě jsem se měl dobře. Mikroskopování mi ze začátku moc nešlo, pak mi ale jít začalo. Moc mě bavilo poslouchat hlasy ptáků. Nejvíce se mi líbil čtvrtek, kdy jsme se rozdělili do tří skupin. Měli jsme za úkol udělat prezentaci a večerníček. Večerníček jsme dělali na téma knihy Proč pandy dělají stojku. Prezentaci jsme promítali až druhý den.

David M.

Letošní 4. ročník mikrosvěta se mi velmi líbil. I přes to, že jsem tento tábor navštívil již počtvrté, mě program bavil. Samozřejmě se některé věci opakovaly, ale pouze v rozumné míře, takže celkovému dojmu to neuškodilo. Tímto bych chtěl poděkovat vedení, které pro nás tento skvělý program už 4 roky připravuje.

Petr D.